Kwaliteit postmortale zorg verankeren in de wet

In de nieuwe Wet op de Lijkbezorging dient de borging van de kwaliteit van postmortale zorg wettelijk verankerd te worden. Dat is in het belang van nabestaanden. Zij moeten verzekerd zijn van professionele en optimale zorg aan het lichaam van de overledene. En mocht dat tot klachten leiden, dan moeten die in alle gevallen tot tevredenheid van de nabestaanden worden opgelost.

Dit is de kern van een advies van de VMG aan het ministerie van BZK, dat de wetsherziening momenteel voorbereidt. Het probleem is dat veel van de 2400 uitvaartondernemingen in Nederland klein zijn en niet aangesloten bij eerdere kwaliteitsinitiatieven in de uitvaartbranche, niet vallen onder gedragscode en gedragsregels van de VMG, noch aangesloten zijn bij het Klachteninstituut.

“Voor een nabestaande die de kwaliteitscertificering niet snel herkent, is het soms een gok aan wie hij of zij het lichaam van de overledene toevertrouwt”, zegt secretaris Hans Heikoop van de VMG. “Dat is maatschappelijk niet wenselijk. Het is ook slecht voor de sector als ondermaatse zorg wordt geleverd of als klachten daarover niet ontvankelijk blijken te zijn.”

De uitvaartceremonie is heel zichtbaar en voor nabestaanden goed te beoordelen. De kwaliteit van de postmortale zorg aan het lichaam is een kwestie van vertrouwen. De relevante kwaliteitsnormen hebben mortuariumbeheerders en uitvaartverzorgers wel in huis. Maar de wetgever kan als enige zorgen dat alle partijen in een versnipperde uitvaartsector die ook daadwerkelijk naleven.

Back To Top